Opstellingen

Wat is een opstelling?

Goede vraag.

Wat hebben we nodig? Een opsteller, een vraagsteller en representanten.

In een opstelling staat een vraag centraal van de vraagsteller. De opsteller die de opstelling begeleidt heeft een gesprek met de vraagsteller over de vraag. Wat is het werkelijke verlangen? Zodra dit verlangen op tafel ligt, kunnen we aan de slag met de opstelling ervan. Er kunnen mensen in het lege midden op de vloer worden neergezet die iets of iemand die met dit verlangen verbonden is representeren. Als representant hoef je niets te kunnen of te weten. Je hoeft je alleen maar bereid te verklaren om mee te doen. Het opstellen kan ook door middel van voorwerpen zoals poppetjes, stenen, blaadjes of willekeurige andere.

Wat is het doel ervan?

Het doel van een opstelling is bijvoorbeeld om inzicht te geven, een last te verlichten, los te kunnen laten, ruimte te geven of begrip te brengen. Hoewel gewone opstellingen al bijzonder zijn, doen wij er nog een schepje bovenop. Er wordt en passant ook contact gemaakt met wat er niet staat opgesteld, maar wel van belang is. Het helderzien, weten en voelen, maakt een opstelling bij de Academie voor Levenslust nog waardevoller.

Voor de meesten geldt dat er van alles speelt in het leven. We lopen tegen zaken aan, gaan specifieke situaties uit de weg of zoeken ze juist op, we voelen ons onzeker of juist groter dan we zijn, krijgen ons doel of verlangen niet helemaal helder, lopen tegen blokkades aan, enz.

We hebben allemaal onbewuste overtuigingen die meespelen bij ons handelen. Onze herinneringen en ervaringen hebben ons gevormd. De familie waaruit we zijn ontstaan en het gezin waarin we wel (of niet) zijn opgegroeid, het speelt allemaal mee. We zijn onderdeel van een groter geheel. De onuitgesproken regels binnen een familie hebben invloed op ons gedrag en kunnen verstrikkingen geven.

Een opstelling is een prachtige manier om helderheid te krijgen over wat er onbewust speelt en het biedt vaak een opening naar de toekomst. Het kan bijvoorbeeld ruimte, vrijheid en ontspanning geven. Het kan de relaties die we met anderen en onszelf hebben verrijken. Het is een diepgaande en krachtige vorm van therapie.

Een Surinaams spreekwoord zegt: Als je jouw stenen niet opruimt, struikelen jouw kinderen erover. Het is mogelijk om met een opstelling iets te doorbreken dat al generaties lang in de familie is waardoor de volgende generatie ervan gevrijwaard blijft.

Een opstelling raakt je. Of je nou de vraagsteller bent, een representant of toeschouwer. Er gebeurt iets op een niveau waar woorden voor tekort schieten en wat je eigenlijk alleen maar kunt ervaren.